Familiebedrijf sinds 1911

Organisatie
MVO
Historie

icon-leesmeer.svg

bus-rechts-logo-2.svg
bus-links-logo-2.svg
Over Remmers

Over Remmers

Sinds 1911 is Remmers als familiebedrijf uit Tilburg uitgegroeid tot een volwaardige Bouwgroep.

In die tijd hebben wij veel ervaring opgedaan in allerlei aspecten en methoden van bouwen. Uit al die ervaringen hebben we het goede behouden en dat doen we nog steeds. Van de oprichter Alphons (A.J.) Remmers naar een Bouwgroep met drie marktvensters: Bedrijfshuisvesting, Sport & Onderwijs en Wonen & Zorg.

Ideale bouwpartner
Remmers Bouwgroep is dé allround partner die u bijstaat in elke fase van het proces; van plan tot en met oplevering. Met een eigen ontwerp- en engineering afdeling. We hebben een volledig pakket aan specialisten in huis voor het bedenken en bouwen van ieder bouwproject. Wij ontwikkelen volgens de meest recente methodes en regelgeving en zorgen voor een eigentijdse vormgeving.

  • Visie
  • Missie
“ Wij realiseren goede en mooie gebouwen, maar bovenal bedenken  en creëren we de beste plek om te wonen, werken en leven. “
“ Het is onze uitdaging en ambitie om voorop te lopen, het beter en slimmer te doen! Dit doen we door creatieve, innovatieve en kwalitatieve oplossingen te bedenken, met oog voor de gehele levenscyclus van het gebouw, met enthousiaste en betrokken medewerkers die samenwerken met partners, en met oog voor het belang van alle betrokkenen.“
Parkstad Rotterdam
AVA Quality Cooling Hapert
Seeligkazerne Breda
Aan de Waterkant Tilburg
DC Dynagroup WDP Amsterdam
Organisatie

Organisatie

Remmers is nog steeds een 100% familiebedrijf. De aandeelhouders zijn nauw betrokken. 

Pieter Remmers – 4e generatie – legt zich met name toe op Projectontwikkeling en Antoinette Remmers neemt Public Relations voor haar rekening. De dagelijkse leiding is in handen van de Directie, bestaande uit de heren René de Ridder (Financieel Directeur) en Richard Marijnissen (Commercieel Directeur).

Het onderscheidend karakter van Remmers wordt verduidelijkt met 4 kernwoorden: 
inspireren, creëren, realiseren en excelleren. In deze vier woorden is niet alleen samengevat hoe Remmers Bouwgroep zich presenteert naar buiten, maar ook wat de kern is van hoe binnen de teams wordt samengewerkt. Samenwerkende teams zijn daarbij de toekomst. Onze mensen krijgen verantwoordelijkheid, maar ook zeker mogelijkheden en middelen om de doelen van Remmers Bouwgroep naast persoonlijke ambities te verwezenlijken.

De tijdsgeest in deze nog steeds conservatieve sector vraagt om voortdurende alertheid en aanpassingsvermogen. Aanhaken is niet voldoende. Remmers doet het samen en samen slimmer. Wij werken continue aan het verbeteren van de klantwaarde, die de organisatie kan bieden. Hierbij kijken wij naar alle processen die wij binnen de Bouwgroep doorlopen om de klant maximale waarde te bieden. We zetten daarbij alle middelen in zoals ons kwaliteitssysteem NEN-EN-ISO 9001 en 14001, Docstream, Navision en LEAN.

icon-inspireren.svgInspireren
icon-creeeren.svgCreëren
icon-realiseren.svgRealiseren
Aan de Waterkant Tilburg
DC Montea Waddinxveen
Dordtse Kil IV Dordrecht
Seeligkazerne Breda
DC EuroRijn Dordrecht
MVO

MVO

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in ons dna

MVO is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Van het zorgen voor onze planeet tot rekening houden met medewerkers en de leefomgeving van onze klanten tot het verduurzamen van materieel op de bouw en ons wagenpark. 

Sinds 2013 zijn wij gecertificeerd op niveau 3 van de MVO prestatieladder. Onze ambitie is om onze eindproducten op een zo verantwoord mogelijke manier te leveren aan onze opdrachtgevers en eindgebruikers, waarbij wij rekening houden met onze medewerkers en leefomgeving en tevens financieel gezond kunnen blijven functioneren als bedrijf.

We vinden dat we zuinig moeten zij op onze aarde. In het proces van bouwen willen we zo min mogelijk nadelige effecten op het milieu veroorzaken. Inzicht krijgen en rekening houden met energie-, brandstof- en waterverbruik alsmede goed omgaan met grondstoffen zijn speerpunten binnen onze organisatie waaraan volop aandacht wordt besteed. 

Als elfde bedrijf in Nederland ontvingen wij in 2018 de Goene Pluim, een onderscheiding voor bedrijven, die serieus werk maken van Global Goals. Wij hebben deze prijs gewonnen omdat wij als bouwbedrijf voorop lopen op het gebied van circulair en duurzaam bouwen en een positieve bijdrage leveren aan de energietransitie. Meer dan ooit is circulair bouwen een zeer belangrijk thema geworden. Onze kennis en ervaring hiermee is inmiddels vergevorderd. Waar mogelijk adviseren wij onze opdrachtgevers om duurzame bronnen aan te wenden voor de opwekking van energie. Ook ons wagenpark vergroent in rap tempo. 

Als Tilburgs familiebedrijf zijn wij actief in onze stad. Zo sponseren wij sinds 2018 de Tilburg Trappers en ondersteunen wij diverse Tilburgse activiteiten zoals de Kruikenloop en de Warandeloop. Daarnaast steunen wij diverse landelijke initiatieven ten goede van de maatschappij.

Remmers, een rijke historie
Panorama Tilburg
Flatwoning Oerle Tilburg
Broekhoven Tilburg jaren '50
Historie

Historie

Bouwgroep Remmers kent een rijke historie.

Van een winnend lot in 1911 tot een allround partner, die u bijstaat in elke fase van het proces; van plan tot en met de oplevering.

Een winnend lot

1911

Bouwbedrijf Remmers dankt zijn ontstaan aan een winnend lot uit de loterij, meer dan honderd jaar geleden. Stichter Alphons (A.J.) Remmers wint in 1911 driehonderd gulden en ziet kans daarmee zijn eigen zaak op te zetten. De droom van de 23-jarige timmermansknecht, de krullenjongen, komt uit.

Alphons (1887-1968) is een geboren en getogen Tilburger, al komen zijn voorouders in de achttiende eeuw uit Gennep. Een jaar na de oprichting van zijn eigen onderneming trouwt hij met Gerardina van de Wouw. Hij staat dan nog te boek als timmerman. Pas als zijn kinderen trouwen, noteert de burgerlijke stand 'aannemer’ als beroep. In de begin jaren heeft Alphons Remmers sr. drie man personeel. En drie hardwerkende zonen: Kees, Piet en Tonny, die later tot de directie toetreden.

Het bedrijf van Alphons Remmers groeit gestaag. Zijn zonen werken hard mee. ‘Er werden geen eitjes ondergelegd’, vertelt Kees Remmers in de Nieuwe Tilburgsche Courant bij het gouden jubileum in 1961. ’Een vrije woensdagmiddag hebben wij als schooljongens nooit gekend. We moesten op woensdagmiddagen de huizen gaan schoonmaken: verf afkrabben en cement verwijderen’. 

Lees meer...

De beginjaren

Echt familiebedrijf

Remmers is een echt familiebedrijf. De oudere werknemers spreken hun bazen jarenlang met de voornaam aan (meneer Alphons en meneer Fons). Tot op de dag van vandaag ademt het bedrijf die typische ‘Remmers-gemoedelijkheid’. Er gaat geen feestelijke gelegenheid voorbij of eigenaar Alphons Remmers en zijn vrouw Rachel zijn van de partij. Vaak ook hun kinderen en kleinkinderen.

De werknemers voelen zich trots als het ‘Remmersblauw’, de familiekleur van het bouwbedrijf, zichtbaar pronkt bij een project. Ze zijn trots als hun oude baas na een feest tot in de kleine uurtjes meezit aan de bar. Of frikadellen bakt als Oranje ‘s middags voetbalt op het WK.

Oprichter Alphons Remmers sr. (1887-1968) leidt het bedrijf tot in 1941. Daarna zwaaien zijn zonen Kees, Tonny en Piet als algemeen directeuren jarenlang de scepter over het bedrijf. In de jaren tachtig krijgt de derde generatie van de familie de leiding: de neven Alphons en Fons. De twee neven krijgen in 2000 een meningsverschil over de toekomst van het bedrijf en Alphons vertrekt. De eerste niet-Remmers doet zijn intrede op directieniveau. Kort na zijn vertrek doen de commissarissen een beroep op Alphons, die in 2001 opnieuw plaats neemt in de directie. Hij koopt neef Fons uit en investeert fors in het bedrijf. Volgens veel oudgedienden zou Remmers zonder Alphons ten onder zijn gegaan.

Zuinig en gul gaan hand in hand in een familiebedrijf. Vutters vertellen sterke verhalen over keien die in het beton werden gemengd om het meer volume te geven. Hoe ze een zoontje Remmers matsten door olie uit de lier te mengen met benzine voor zijn bromfiets, zodat die weer verder kon. Ook nu nog weet een uitvoerder van Remmers dat er geen materiaal moet slingeren op de bouwplaats als de baas komt. Los isolatiemateriaal raapt hij even makkelijk op als losse spijkers. Maar kromme spijkers recht slaan, zoals de timmerlieden vroeger deden, is er niet meer bij.

De Tweede Wereldoorlog gooit roet in het eten. De houten planken en steigerplanken van het bedrijf worden bij gebrek aan kolen opgestookt. In 1941 trekt de stichter zich terug uit de zaak en nemen de zonen Kees, (financieel directeur), Piet en Tonny (beiden technisch directeur) het over. Omdat de bouw stil ligt na een bouwverbod in 1942 gaan de zaken moeizaam. In die eerste naoorlogse jaren komt de bouw maar langzaam op gang. Tussen 1945 en 1955 worden 4.500 woningen gebouwd. Pas in 1947 volgt een nieuw Plan in Hoofdzaken dat voorziet in de aanleg van industrieterreinen en nieuwe wijken. Vanaf dat jaar vermindert de woningnood. De orderportefeuille van het bedrijf vult zich weer en Remmers bouwt tussen 1947 en 1957 zo’n 2.400 huizen in Tilburg.

Lees meer...

Fuji

Japanse foto- en filmbedrijf

De komst van het Japanse foto- en filmbedrijf Fuji (begin jaren tachtig) naar Tilburg betekent een uitgelezen kans voor de alerte bouwondernemer. Remmers heeft het, als zo velen, moeilijk in de crisis van begin jaren tachtig. Remmers toont zich gretig en grijpt de kans met beide handen aan. Vast staat nu dat Fuji Remmers groot heeft gemaakt. Vóór Fuji telt Remmers als gevolg van de economische crisis 25 werknemers, erna 100. Omgerekend in euro’s heeft Remmers voor zeker € 150 miljoen neergezet op het Fuji-terrein. En nog steeds verzorgt het bedrijf bij Fuji bouwkundige aanpassingen.

Oudere werknemers vertellen graag hoe Remmers een goede indruk wil maken als de Japanners poolshoogte komen nemen. Om het eigen bedrijf meer aanzien te geven, spelen de echtgenotes voor secretaresses. De toenmalige nieuwe directeur, Alphons Remmers, bereisde jarenlang de wereld, hij weet hoe het spel wordt gespeeld. Japanners, zo is zijn ervaring, willen weten hoe de stafleden leven. Alphons Remmers – net terug in Nederland – woont in een huurwoning en rijdt een bescheiden auto. Hij is ervan overtuigd dat zijn sobere levensstijl heeft meegeholpen om de grote order in de wacht te slepen.

Op 4 maart 1983 slaan burgemeester Letschert en de president van de Nederlandse Fuji-vestiging Kenzo Tatsuuma de eerste paal voor de eerste fabriek op industrieterrein Vossenberg. Alphons is er bijna dagelijks te vinden – ‘Fuji was Alphons kindje’, aldus werknemers uit die tijd. Neef Fons is vooral op kantoor. Na ruim een jaar opent Brabants Commissaris van de Koningin Dries van Agt de fabriek. Tot op de dag van vandaag bouwt Remmers op de locatie aan nieuwe fabrieken, kantoren en magazijnen.

Lees meer...

Tilburg Textielstad

Het nieuwe textielmuseum

Net voordat Remmers Fuji binnenhaalt, krijgt het bedrijf nóg een mooie klus: de verbouwing van de voormalige wollenstoffenfabriek C. Mommers en Co. tot Nederlands Textielmuseum. Remmers werkt van 1982 tot 1986 aan het nieuweTextielmuseum. De opdracht voor de transformatie komt net op tijd, want het bedrijf dreigt begin jaren tachtig kopje onder te gaan. Het Textielmuseum is de reddingsboei voor Remmers.

Maar Remmers blijft ook actief in de woningbouw. In 1981 worden de eerste woningen aan het Biervlietplein in de Reeshof opgeleverd. Remmers bouwt veel in de nieuwe Vinexwijk, die uitgroeit tot een satellietstad van Tilburg met bijna 50.000 mensen.

Het bouwbedrijf krijgt in de loop van dit decennium meer grote opdrachten: hangars op vliegbases Gilze-Rijen en Eindhoven en de verbouwing van de ´zwarte doos´ (het stadhuis in Tilburg). 

Oud-werknemers staat die laatste klus nog helder voor de geest. Het graven van de atoomkelder is moeilijk in de moerasgrond. Het kerkhof dat er ooit lag is debet aan lugubere verrassingen: meerdere malen stuiten de bouwers op menselijke resten. Het werk wordt stilgelegd. Pas als het stoffelijk overschot officieel is geruimd, gaat de bouw verder.

Lees meer...

Jaren 90

Omvangrijke renovatieprojecten

De economie trekt aan en floreert als nooit tevoren. Er wordt fors geïnvesteerd en het stadsbestuur maakt korte metten met het imago van Tilburg als arme, foeilelijke arbeidersstad is. Architecten winnen prijzen met omvangrijke renovatieprojecten, zoals woningbouw op het terrein van de Kromhoutkazerne. Ook bedrijfsgebouwen vallen in de prijzen. Tilburg bouwt de hoogte in. Beeldbepalende hoogtepunten zijn het Interpolis gebouw aan de Spoorlaan en de woontorens bij het voormalige retraitehuis Cenakel aan de Kempenbaan (in het nieuwe millennium gevolgd door Westpoint en de Stadsheer).

Bij Remmers zet de opgaande lijn uit de jaren tachtig zich aanvankelijk voort. De nieuwe wijk Reeshof groeit in de jaren negentig als kool en Remmers bouwt duchtig mee aan de nieuwe stad. Alleen al in dit decennium is het bedrijf goed voor 1200 woningen en appartementen in de uitbreidingswijk. Ook op het terrein van Fuji gaat het werk door. De woningbouw in de Reeshof gaat onverdroten voort in Remmers’ tiende decennium. Het bouwbedrijf zet er nog eens ongeveer 1100 woningen neer, inclusief de ‘Citadel’. Daarnaast tekenen Remmers en het overgenomen Van Tartwijk voor aanzienlijke woningbouwprojecten onder andere in Schijndel, Utrecht (Leidsche Rijn en De Meern), Vlijmen, Vught, Den Bosch, Zoetermeer, Sint-Michielsgestel en in Tilburg (het appartementencomplex aan de Friezenlaan).

Lees meer...

21e eeuw

Wat gaat de toekomst ons brengen

De toekomst voorspellen is gewaagd. Zeker in de bouw. Remmers is een gezond bouwbedrijf. Desondanks blijft de toekomst ongewis. Op kleinere schaal vrezen timmerlieden voor het ambacht. Ze voorspellen dat het edele handwerk plaats maakt voor prefab: complete onderdelen van huizen die in de fabriek op maat worden gemaakt en op locatie als bouwpakket in elkaar worden geknutseld.

Ze verwijzen naar de woningdaken in Koolhoven, die nu al worden uitgeklapt met scharnierdelen en de volgende dag voorzien van complete dakkapellen. Waarmee de klus geklaard is. Prefab-bouw is efficiënt en snel en heeft de toekomst.

In onze ogen gaat het niet alleen om het gebouw zelf, maar juist om het proces dat wij met onze klanten willen doorlopen. Wij gaan voor waarde creatie en het overtreffen van de klantverwachtingen! Wij zoeken nadrukkelijk het gesprek met de klant en de gebruiker. We willen weten wat hun beweegt en bezig houdt. Wat hun ambities zijn en hoe zij die willen verwezenlijken. Onze vele referentieprojecten inspireren hun daarbij en samen creëren we de excellente woon-, leer- en werkomgeving voor hen. Middels een soepel en efficiënt realisatieproces bieden wij onze klanten en gebruikers een omgeving waarin zij gestimuleerd worden het beste uit zichzelf te halen. Met deze aanpak vergroten we ons onderscheidend vermogen en brengen dat samen met onze expertise.

Lees meer...