UAV-gc
17.400 m2
Fellenoordstraat 93 Breda
Sport en Onderwijs
Stichting Beheer Onroerend Goed
De Rooi Pannen
School
Opgeleverd
Intern
Seeligkazerne Breda
Herrijzenis van de Seeligkazerne
De Seeligkazerne is een combinatie van nieuwbouw en transformatie. In het gebouw is een praktijkschool gevestigd voor de opleidingen handel en toerisme van onderwijsinstelling De Rooi Pannen. De (rijks-) monumentale kazerne heeft in de loop der jaren diverse militaire functies gehuisvest. Door de monumentale status en waarde van het gebouw is gezocht naar een nieuwe functie in de vorm van een school.
Bij de transformatie van het gebouw is zowel aandacht geweest voor het in oude waarde herstellen van kenmerkende onderdelen als voor het functioneel geschikt maken voor het nieuwe gebruik. De Seeligkazerne bestaat in zijn nieuwe vorm uit een aantal gebouwen met daartussen een verbindende patio.
Het Klein Arsenaal is gebouwd in 1836 en heeft oorspronkelijk dienst gedaan als opslagcomplex. Allereerst is het aan de binnenzijde volledig ontmanteld waardoor karakteristieke elementen weer in het zicht kwamen. Met het ontmantelen werden ook de bouwkundige uitdagingen zichtbaar, onder meer de verzakking van een verdiepingsvloer met 40 centimeter, waardoor schijfwerking vrijwel volledig ontbrak. Om dit te herstellen is een nieuwe (inpandige) fundering aangebracht en een nieuwe betonnen verdiepingsvloer. Na afronding van de bouwkundige werkzaamheden en de oplevering is het gebouw in gebruik genomen als sportzaal en theaterzaal.
Het Groot Arsenaal daterend uit 1771 diende in zijn oorspronkelijke functie als opslag voor munitie. Door de jaren heen heeft het diverse functies gekend waardoor vele authentieke details onzichtbaar waren geworden. Ook deze zijn net zoals in het Kleine Arsenaal zichtbaar gemaakt en in het interieur gecombineerd met een nieuwe moderne inrichting. Ook het Groot Arsenaal kende een aantal bouwtechnische uitdagingen waaronder een gebouwkern die 14 centimeter verzakt was. Dit zorgde ervoor dat alle vloeren verstevigd en hersteld moesten worden. Na zijn transformatie is het Groot Arsenaal in gebruik genomen als hotel voor de afdeling toerisme en bevat 16 hotelkamers. Het hoofdgebouw, wat gebouwd is in de jaren 40 van de vorige eeuw, heeft door de jaren heen dienst gedaan als opleidingscentrum voor militairen en is na zijn transformatie in gebruik genomen als leslokalen. De nieuwbouwopgave van dit complex bestond uit het realiseren van een binnenterrein met nieuwe patio’s die de gebouwen met elkaar verbinden en waarin een 2 lagen hoge aula is gerealiseerd. Daarnaast zijn hierin diverse ondersteunende functies gehuisvest. Na zijn transformatie mag met recht gezegd worden dat de kracht van het monumentale gebouw in ere is hersteld. Met de huisvesting van De Rooi Pannen kunnen dagelijks ruim 1.000 studenten genieten van een prachtig karaktervol gebouw.
Remmers heeft in dit project mede vormgegeven aan het ontwerp. Daarbij was met name goed plannen van de verschillende uitvoeringsfases een van de onderdelen waaraan veel input aan gegeven is. Door onze vroegtijdige betrokkenheid vanaf het begin van de VO-fase (inclusief planoptimalisatie van het SO), werd al snel
duidelijk wat de mogelijkheden en onmogelijkheden waren. Uiteindelijk zijn wij in staat geweest om een haalbaar totaalplan binnen het beschikbare budget te creëren. Het nieuwbouwgedeelte betrof circa 2.100 m2. en het transformatiegedeelte circa 14.300 m2.