Wonen & Zorg

Zuiderlicht Tilburg

Het gebouw bestaat uit dertig ruime appartementen verdeeld over tien bouwlagen. Het gebouw sluit perfect aan bij de overige bebouwing in de omgeving.

Voor het plan Zuiderlicht zijn programma, functionaliteit en de stedenbouwkundige context de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke vormgeving van het gebouw. Architectenbureau Van Asten Doomen uit Tilburg heeft een gebouw ontworpen dat perfect reageert op de omgeving. De locatie van Zuiderlicht aan de Ringbaan Zuid is prachtig en maakt deel uit van een veel grotere betekenisvolle groenzône. In 1915 werd het stedenbouwkundig plan van Ringbanen als formele stadsbegrenzing door Stedenbouwkundig Ingenieur Rückert al voor Tilburg bedacht. Een parkachtige stadsrand met daarin een ensemble van vrijstaande middelhoge woonobjecten die overigens pas begin jaren vijftig werden gebouwd.

Zuiderlicht met tien woonlagen torent net iets boven de rest uit, geeft een accent aan het al bestaande ensemble van vrijstaande gebouwen, bevestigt de continuïteit in de door Rückert bedacht groonzoom en herstelt zo deze buitenkamer van de stad.

Opdrachtgever
Remmers Projectontwikkeling & Van der Weegen Ontwikkeling
Marktvenster
Wonen en zorg
Status
Opgeleverd
Van Asten Doomen Architecten
Van Asten Doomen Architecten
"Prachtige woontoren met strakke vormgeving in de groene en ruimtelijke omgeving van de Ringbaan Zuid"

Locatie van het project:

Appartementen zuiderlicht

  • 30 appartementen
  • 10 bouwlagen
  • Architect: van Asten Doomen Architecten
  • Bouwduur 18 maanden
  • Opgeleverd 2009