Wonen & Zorg

Witbrant Oost

De ligging van Witbrant Oost is uniek. Een woonenclave midden tussen de bosgebieden de Hultense Heide ten noorden van het spoor en ten zuiden de Landgoederenzone aan de Bredaseweg. Kenmerkend zijn de wit geschilderde muren, waartussen de puien en muurvlakken het reliëf bepalen. De gevels zijn aan de openbare zijde relatief gesloten en aan de tuinzijde open.

Een ingetogen architectuurbeleid vraagt als tegenwicht om zorgvuldig materiaalgebruik en een zorgvuldige detaillering. Kwaliteitsbehoud van materialen en detailleringen op korte én lange termijn zijn daarom van groot belang. Om deze redenen is gekozen voor duurzame, onderhoudsarme materialen voor onder andere gevels en kozijnen.

In tegenstelling tot vele andere vinexwijken is er in Witbrant Oost sprake van visuele rust en een eenduidig architectonisch beeld. De wijk bestaat uit een strak, orthogonaal patroon van woonstraten, waaraan patiowoningen liggen. De enige woningen die hoger zijn dan een verdieping staan langs de spoorlijn en fungeren als geluidsscherm. Ze zijn opgetrokken in een zwarte baksteen en steken daarmee af tegen de wit- en grijstinten die in de patiowoningen zijn toegepast. Wanden in onregelmatige natuursteen zorgen verspreid over de buurt voor accenten. Door de lage bebouwing is er vanuit de wijk overal zicht op de omliggende natuur.

Binnen de tuinmuren aan de voorzijde zijn per woning bloembakken en een carport met twee parkeerplaatsen opgenomen, zodat de smalle straten leeg kunnen blijven van auto’s. Achter de voor het grootste deel gesloten gevels ligt een grote variatie aan woningtypes.

Opdrachtgever
De Wilde Projectmanagement B.V.
Marktvenster
Wonen en zorg
Status
Opgeleverd
Bedaux de Brouwer Architecten
Bedaux de Brouwer Architecten
"Parkeerplaatsen opnemen in de architectuur; onderhoudsarme en duurzame materialen toepassen in alle gevels die naar de openbare ruimte zijn gekeerd. Door de bouwhoogte te beperken is het zicht op het omliggende bos overal behouden"

Locatie van het project:

57 woningen Witbrant Oost

  • Gelegen in de bosgebieden Hultense Heide
  • Woonenclave van 57 woningen
  • Bedaux de Brouwer Architecten B.V. BNA, Goirle
  • Bouwduur 11 maanden
  • Opgeleverd maart 2005