Sport & Onderwijs

Topsporthal T-kwadraat

T-kwadraat is het nieuwste sportcomplex van Tilburg. Het sportpaleis, dat onlangs werd benoemd tot BNA Gebouw van het Jaar Regio Zuid, vormt het hart van de ontwikkelingen in de wijk Nieuw-Stappegoor. Het complex bevat onder andere een (top)sporthal, fitnessruimte, klimcentrum, sportmedisch centrum, horeca- en businessruimtes, kinderopvang en de Ireen Wüst IJsbaan.

T-Kwadraat is in samenwerking met Van Hoogmoed architecten ontworpen door Bo.2 architectuur en stedenbouw. Dit laatste bureau wilde het project tot een herkenbaar centrum maken, waar de wijk Stappegoor met haar hogescholen, kantoren, woningbouw en vele sportfuncties rond zou kunnen opbloeien. Het sportpaleis is vormgegeven vanuit een dialoog met haar context. De massa vormt een intermediair tussen de grootschalige woongebouwen en megabioscoop enerzijds en de sportvelden en grondgebonden woningen anderzijds. De glazen plint, die doorloopt om de schaatsbaan, begeleidt de sportboulevard die Stappegoor doorkruist en verbindt de twee pleinen in het gebied.

Het gebouw oogt als een vierkante monoliet met schijnbaar willekeurig gestrooide ovale ramen. De architectenbureaus hebben de gevelplaten een patroon gegeven, gebaseerd op het logo van de Gemeente Tilburg: de letter T.

De sporthal is ‘ingepakt’ in het overige programma. De ruimtes worden met elkaar verbonden via een gebouwhoge vide, door de architecten gorge genoemd (Frans voor kloof). Deze gorge kan worden overgestoken met loopbruggen en hij biedt doorzichten van de hal naar de omringende ruimten. Dit is tevens de plek waar alle functies in het gebouw samenkomen.

Opdrachtgever
Consortium Stappegoor (Synchroon bv, Crapts onroerend goed bv, Bouwfonds ontwikkeling)
Marktvenster
Sport en onderwijs
Status
Opgeleverd
BO2 architecten en stedenbouw
BO2 architecten en stedenbouw
"Wanneer je dichterbij komt worden meer details in de gevelpatronen zichtbaar tot de door daklichten verlichte binnenwereld zich ontvouwt achter de glazen plint"

Locatie van het project:

Sportcomplex T-kwadraat

  • Benoemd tot BNA Gebouw van het Jaar Regio Zuid
  • Topsporthal & Fitnessruimte
  • Klimcentrum
  • Sportmedisch centrum
  • Horeca- en businessruimte
  • Kinderopvang
  • Ireen Wüst Ijsbaan
  • Opgeleverd 2009