Bedrijfshuisvesting

Fuji Film Manufacturing

De link tussen Tilburg en Japan


De komst van het Japanse foto- en filmbedrijf Fuji (begin jaren tachtig) naar Tilburg betekent een uitgelezen kans voor de alerte bouwondernemer. Remmers heeft het, als zo velen, moeilijk in de crisis van begin jaren tachtig. Remmers toont zich gretig en grijpt de kans met beide handen aan.
Vast staat nu dat Fuji Remmers groot heeft gemaakt. Vóór Fuji telt Remmers als gevolg van de economische crisis 25 werknemers, erna 100. Omgerekend in euro’s heeft Remmers voor zeker € 77 miljoen neergezet op het Fuji-terrein. En nog steeds verzorgt het bedrijf bij Fuji bouwkundige aanpassingen. Werken bij Fuji is een bijzonder karwei. In het productieproces mag geen stofje neerdalen, bepaald geen sinecure. De werknemers van Remmers steken zich in speciale kleding, werken volkomen anders dan ze gewend zijn. Doen hun werk met verve. Flexibiliteit ten top!

Oudere werknemers vertellen graag hoe Remmers een goede indruk wil maken als de Japanners poolshoogte komen nemen. Om het eigen bedrijf meer aanzien te geven, spelen de echtgenotes voor secretaresses. De toenmalige nieuwe directeur, Alphons Remmers, bereisde jarenlang de wereld, hij weet hoe het spel wordt gespeeld. Japanners, zo is zijn ervaring, willen weten hoe de stafleden leven. Alphons Remmers – net terug in Nederland – woont in een huurwoning en rijdt een bescheiden auto. Hij is ervan overtuigd dat zijn sobere levensstijl heeft meegeholpen om de grote order in de wacht te slepen.

Op 4 maart 1983 slaan burgemeester Letschert en de president van de Nederlandse Fuji-vestiging Kenzo Tatsuuma de eerste paal voor de eerste fabriek op industrieterrein Vossenberg. Alphons is er bijna dagelijks te vinden – ,,Fuji was Alphons kindje,” aldus werknemers uit die tijd. Neef Fons is vooral op kantoor. Na ruim een jaar opent Brabants Commissaris van de Koningin Dries van Agt de fabriek. Tot op de dag van vandaag bouwt Remmers op de locatie aan nieuwe fabrieken, kantoren en magazijnen.

Opdrachtgever
Fuji Photo Film B.V.
Marktvenster
Service en onderhoud
Status
Opgeleverd
Werknemers Remmers jaren 80
Werknemers Remmers jaren 80
'Fuji was Alphons kindje'

Locatie van het project:

FUJI FIlm Tilburg

  • Realisatie van de totale productieplant
  • Totale omzet 77 miljoen euro
  • Tot op de dag van vandaag bouwen wij nog op locatie
  • 'Alphons Kindje'
  • 1983 werd de eerste paal van de eerste fabriek geslagen.