Aquamar-16.jpg
Actueel, Sport & Onderwijs

Zwembad Aquamar Katwijk officieel geopend!

24 oktober 2018

Plezier in zwemmen

Zwemmen is veel meer dan alleen een sportieve activiteit. Zwemmen is niet alleen doel op zich, maar heeft ook een belangrijke sociale en maatschappelijke functie. Het Nieuw Aquamar is ontworpen als een plek waar inwoners van Katwijk en haar bezoekers van buiten in alle leeftijden terecht kunnen om te sporten, te recreëren en elkaar te ontmoeten. Het complex is optimaal geschikt voor de baanzwemmer, de waterpoloër, gezinnen met kinderen en ouderen. Het duurzame gebouw biedt optimale bouwfysische condities en veel ruimte voor alle doelgroepen. In het ontwerp is veel aandacht besteed aan het interieur, waar typisch Katwijkse elementen in terugkomen.

Het gebouw in zijn omgeving

Het creëren van een gebouw met een menselijke maat, dat past in zijn omgeving vormde een belangrijk uitgangspunt in het ontwerpproces. Het zwemcomplex speelt door de getrapte gevels en het toevoegen van een nieuwe parkzone optimaal in op de schaal van de gevels aan de Piet Heinlaan. Door kantoor- en verenigingsfuncties aan de Piet Heinlaan te positioneren, wordt de privacy van de bewoners gerespecteerd. Naar de Zeeweg presenteert het gebouw zich prominent naar de stad Katwijk. Het markante ronde recreatiebad en de grote raampartij in de gevel van het wedstrijdbad nodigt uit om te gaan zwemmen.

Het zwembad

Het zwemcomplex bestaat uit het drie baden. Het wedstrijdbad is 35 x 25,4 m groot, waarmee het uitermate geschikt is voor waterpolowedstrijden. Het wedstrijdbad wordt voorzien van 10 banen, inclusief een verplaatsbare keerwand, zodat het bad geschikt is voor zwemwedstrijden. Op de verdieping bevindt zich een tribune die ruimte biedt aan 234 personen. Het multifunctionele bad van 25×12,5 m groot wordt voorzien van een beweegbare bodem. Het naastgelegen recreatiebad van 375 m², in combinatie met een 100 m2 kleuter- en peuterbad, biedt ruimte voor bezoekers van alle leeftijden. In het recreatiebad zijn aanvullend een whirlpool en een warmtebassin geïntegreerd. Naast de baden komt in de recreatiehal een waterglijbaan met een lengte van 80m, die uitkomt in een afzonderlijk uitglijbad. In de ligweide is ruimte gereserveerd voor een waterspeelplaats. De horecagelegenheid bestaat uit drie delen en is onlosmakelijk verbonden met het recreatiebad en de ligweide.

Een duurzaam gebouw

Met een GPR-score van 8,9 scoort het Nieuw Aquamar hoog op het gebied van duurzaamheid. Door de oriëntatie en de verhouding van open en gesloten geveldelen te optimaliseren, in combinatie met een uiterst hoge isolatiewaarde van de gevel en de toepassing van HR++ glas wordt de energievraag tot een minimum gereduceerd. Op de daken worden PV-panelen aangebracht voor lokale opwekking van energie. Voor de verlichting wordt gebruik gemaakt van 100% LED, wat leidt tot een forse reductie van het energieverbruik en minder onderhoud. De ventilatie in de zwemzalen is eveneens uiterst duurzaam door gebruik te maken van het BaOpt-systeem. De voordelen van het BaOpt-systeem ten opzichte van een traditioneel ventilatie systeem zijn onder andere: lager energieverbruik, geen luchtkanalen in het zicht en een homogenere luchtopbouw