pexels-pixabay-128867.jpg
Algemeen, Actueel

Bouw ontploft!

07 juni 2021

Zoals u mogelijk al heeft vernomen speelt het bouwbedrijven parten dat materialen moeilijk te verkrijgen zijn. Meestal gaat het dan om olie-gerelateerde producten, maar dat is nu anders. Er is op dit moment een grote schaarste aan hout, metaal, isolatie en andere grondstoffen. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Dit heeft tot gevolg dat prijzen zeer snel stijgen tot grote hoogte, in enkele maanden tot wel 25% op de offerteprijzen. Al ben je bereid deze prijsstijging te betalen, dan nog blijft het de vraag of het product wel tijdig geleverd kan worden…..

De meeste bouwbedrijven hebben projecten aangenomen met prijsvast einde werk, hetgeen betekent dat de contractprijs vast staat tot aan de oplevering. Hiermee nemen de bouwbedrijven het risico van prijsstijgingen over van de opdrachtgever. Het is niet vreemd dat bouwbedrijven (die niet gezond zijn ) hierdoor in de problemen komen om hun verplichtingen na te kunnen komen.

Voor opdrachtgevers / ontwikkelaars moeten deze prijsstijgingen van grondstoffen een teken zijn om goede gezonde bouwbedrijven te selecteren en niet altijd voor de laagste prijs te willen gaan. Goedkoop kan snel duurkoop worden als een bedrijf niet is staat is haar verplichting na te komen met als gevolg stilstand van het project en hoge meerkosten om het een ander te laten afbouwen.

Wij als Nederland zijn maar een speldenknop op de wereldbol. Als wij in Nederland al niet kunnen voldoen aan de gevraagde bouwproductie zoals de overheid zich deze voorstelt, wat moet dat wereldwijd dan wel niet zijn?? De extra woningen waar in Den Haag over wordt gesproken, wordt een hele uitdaging voor bouwend Nederland.

De verwachtingen zijn dat er nog geen eind in zicht is in materiaal-schaarste en dat daardoor extreme prijsstijgingen nog mogelijk doorlopen tot in 2022.