Nieuws

Coverstory in Regio Business

26 oktober 2021
  • Actueel

Haar studie in Amsterdam duurde niet lang, want Antoinette Remmers (44) kreeg heimwee naar de Brabantse gemoedelijkheid. Broer Pieter Remmers (43) stak veel op van zijn werkervaring in de Randstad. De Randstedelingen op hun beurt vonden hem authentiek vanwege zijn gezellige inborst. Welkom bij Remmers Bouwgroep.

Dit bouwbedrijf begon precies honderdtien jaar geleden met een portie geluk. Om specifieker te zijn, met een lot uit de loterij. Overgrootvader Alphons Remmers won namelijk driehonderd gulden met een winnend lot, voor die tijd een gigantisch bedrag. Hij schafte paard en wagen aan, bestelde een aantal planken en startte in 1911 zijn eigen timmerbedrijf.

 

Gewaagde cultuuromslag


Op een portret aan de muur heeft de oprichter een mooie plek gekregen. ‘Helaas hebben wij hem persoonlijk niet meer gekend’, zeggen Antoinette (44) en Pieter (43) Remmers, vierde generatie. ‘Maar dat heeft ons er niet van weerhouden om in de voetsporen van alle voorgangers van dit prachtige familiebedrijf te treden.’ Toen Pieter in 2014 intrad, waagde hij zich aan een ingrijpende beleidsverandering en cultuuromslag. Hij verdeelde de diensten in drie afzonderlijke bouwdivisies. Wonen & Zorg, Bedrijfshuisvesting en Sport & Onderwijs. ‘Sindsdien werken we met vaste teams per marktvenster’, legt Pieter uit. ‘Zo borgen we alle kennis en blijft het team excelleren.’ Remmers Bouwgroep is landelijk actief en heeft honderd medewerkers. Ze is allang geen uitvoerdersorganisatie meer, maar stapt als kennisorganisatie al vroeg in het proces. De onderneming neemt geen genoegen met zessen en zevens, maar gaat voor de tienen. Ook de jongens van de bouw stralen deze ambitie uit. Zelfverzekerd delen ze hun kennis met klanten. ‘We krijgen dit met regelmaat van onze klanten terug. Dat geeft ons vleugels’, zegt Pieter trots.

 

Loyaliteit

Waar je zou denken dat broers en zussen elkaar in de haren vliegen, gebeurt dat hier niet. Een ieder benut zijn eigen talent en een ieder doet zijn ding. ‘Pieter is dga, eindverantwoordelijke voor de gehele Remmers Groep, waar het bouwbedrijf deel van uitmaakt, en hij houdt zich bezig met commercie en projectontwikkeling’, vertelt Antoinette, aandeelhouder. ‘Ik ben ‘van de mensen’ en weet wat er bij ze speelt. Als er iets is, neem ik daar de tijd voor. Ook bezoek ik alle bouwplaatsen. Ik begin bij de uitvoerder en praat daarna met de jongens op de bouwplek. Op deze manier blijf je op de hoogte van het reilen en zeilen. Wij streven naar goede samenwerkingen.’ Remmers Bouwgroep gaat nu al ruim een eeuw mee en weet haar oude waarden mee te nemen. Nog steeds geldt afspraak is afspraak en samen tot oplossingen komen. ‘Onze vader investeerde flink in het familiebedrijf en realiseerde baangarantie voor al zijn medewerkers. Hij stond voor die continuïteit van de onderneming. Daarom hebben we nu spek op de botten.’ Beiden geven elkaar de ruimte, zitten elkaar tijdens het interview geen moment in de weg. Antoinette: ‘Ik bewonder Pieters welbespraaktheid, zijn kennis van zaken en loyaliteit aan ons bedrijf.’ Pieter: ‘Wie met Antoinette te maken krijgt, komt in een warm bad terecht. Mijn zus weet altijd het ijs te breken.’

 

Een toekomst bieden

Ondanks corona gingen de projecten voor Remmers Bouwgroep gewoon door, hetzij soms wat later in het proces. ‘Corona heeft ons geleerd dat het menselijk contact belangrijk blijft, zowel met medewerkers als met klanten’, luidt beider conclusie. ‘Online vergaderen en thuiswerken is handig en tijdbesparend, maar er gaat niets boven samen over een bouwtekening gebogen staan en de allerbeste ideeën en oplossingen aandragen voor onze klanten.’ Die vertalen zich in fraaie resultaten, waaronder de woontorens in de Piushaven, sportcomplex T-Kwadraat in Stappegoor en de recent opgeleverde distributiecentra voor Versteijnen Logistics en Speedliner. Ook het pand van het Japanse concern FUJIFILM dat in 1982 naar Tilburg kwam, werd door Remmers gebouwd. Nog steeds vliegen geboorte- en verjaardagkaartjes over en weer tussen de voormalige directie van beide bedrijven en verricht Remmers bij FUJIFILM bouwkundige aanpassingen. ‘Lastig blijft het echter om goede mensen te vinden. Medewerkers die net als wij voor die tien gaan. We zien soms dat mensen door bedrijven gek worden gemaakt met aantrekkelijke vooruitzichten. Bij mindere tijden liggen ze er echter direct uit. Zo gaan wij niet met mensen om. Wij bieden medewerkers en hun gezinnen een toekomst.’

 

Lessen koesteren

Pieter en Antoinette hebben gedurende hun ondernemerschap een hoop geleerd en koesteren alle lessen. ‘Ik ben meer mezelf, durf opener te zijn’, merkt Antoinette op. Ook Pieter is veranderd: ‘Ik luister beter naar anderen en spreek veel vaker mijn gevoelskant aan.’ Dat klinkt goed. Succesvol ondernemen doe je tenslotte niet alleen met je hoofd.

 

Tekst: Jeanette van Haasen
Fotografie: Kees Bennema
Bron: Regio business magazine, volledig artikel

coverstory-remmers-in-regio-business-west-brabant-september-oktober-2021.jpg