Team Woon & Zorg | Tender Bosrijk

Niet geselecteerd tender Bosrijk cluster 18, wel trots op onze inzending! Een samenwerking tussen Remmers Projectontwikkeling en KAW Architecten.

Wonen in een beeldentuin

Het plan voor Bosrijk is een sculptuur in het park, geïnspireerd op een reliëf van Jan Schoonhoven. Waar het wonen maximaal kan profiteren van het omringende landschap door een programmatische tweedeling in een leefruimte en overige woonruimten. De woonruimten in een souterrain hebben een constante temperatuur en veel privacy. Een zuivere leefruimte ontvouwt zich daarboven. Een ruimte die enerzijds volledig op het landschap is gericht en anderzijds is gelegen aan een intiem straatje. Een ruimte die zich optimaal vormt naar de zon. Een ruimte die helemaal vrij in te delen is, zodat het zich kan aanpassen aan de veranderende behoeften van haar bewoners. Het terras van de woning loopt over in de tuin. De tuin maakt plekken voor bewoners om te verblijven, de tuin loopt over in het park. Hoe dieper je de woning ingaat, hoe meer privé het wordt. Een patio brengt lucht en licht tot diep in het souterrain en heeft in tegenstelling tot de leefruimte een introvert karakter.

Door in de bebouwing een heldere indeling te maken tussen drager en inbouw is aanpasbaarheid gewaarborgd. De leefruimte kan op verschillende manieren toegeëigend worden door het vrije vloeroppervlak en de grote verdiepingshoogte. Vloeren zijn zo ontworpen dat aanpassingen in de indeling makkelijk uit te voeren zijn. Inbouwonderdelen als badkamers, keukens en techniekruimten kunnen als geprefabriceerde onderdelen in de ruimte geplaatst worden.

Het landschap wordt gevormd door een bostuin. De bostuin is opgebouwd uit bestaande en nog aan te planten bomen die in het park staan. Het park is opgebouwd uit een graslandschap met daarin velden die gevuld zijn met planten en bloemen. Het landschap draagt op een positieve manier bij aan de kwaliteit van het wonen. Niet alleen is de belevingswaarde hoog, maar bomen belemmeren in de zomer de zoninstraling en dragen zo bij aan de het voorkomen van oververhitting. Hoge siergrassoorten en de diepte van de tuin regelen de privacy van het wonen. Het beplantingsplan is zo samengesteld dat er in ieder seizoen iets moois te zien is.

Low-tech dubbel duurzaam

De warmtevraag van de woning minimaliseren wij door gebruik te maken van passief huis principes: een hoogwaardig geïsoleerde en luchtdichte schil. Vanaf maart tot en met oktober is geen actieve verwarming nodig en zorgen zon en bewoners voor het op temperatuur houden van de woning! Opwarming van de woning wordt bijgestuurd door warmteterugwinning op de ventilatie uit te schakelen en aanvullend nachtventilatie van de woning om de temperatuur te ontspannen. We voorkomen hiermee actieve koeling, dit bespaart energie en wordt door bewoners bovendien als comfortabel ervaren.
Alleen in de periode november tot en met februari is actieve verwarming nodig. Hoe doen we dit? Door een low-tech oplossing zonder een conventioneel verwarmingssysteem. De warmteterugwinning ververst de binnenlucht en zorgt direct voor verwarming door na-verwarming op de ingeblazen lucht. PV panelen leveren hiervoor de benodigde energie. Warmtapwater wordt voorzien door zonnecollectoren. Een boilervat vult zich het hele jaar door met warm water. Op momenten dat er niet voldoende zonnewarmte beschikbaar is schakelt het warmtenetwerk bij om het boilervat bij te verwarmen.

Gebouwdelen, producten of materialen passen zoveel mogelijk in een technologische of biologische cyclus. Door efficiënt te ontwerpen, flexibel te bouwen (assemblage, sequentieel) en de levensduur van gebouwen en bouwdelen te verlengen beperken we het materiaalgebruik. Wij werken in een bouwproces dat uitgaat van CO2 reductie en voorkomen van afval. Een gezond binnenklimaat, licht, uitzicht en aanpasbaar staan voor ons gelijk aan woonplezier. Werken volgens The Natural Step is voor ons een voorwaarde.

Een low-tech aanpak, deels bouwen in de grond zijn voorbeelden van een continue spel tussen slim, mooi en ruimtelijke kwaliteit. Een aanpak waarbij het mes aan twee kanten snijdt: dubbel duurzaam!