Basisschool de Dijsselbloem

Als Remmers hebben wij samen met Olco en Sportsphere de Design & Build opdracht voor de nieuwbouw van een basisschool, kindcentrum en een gecombineerde gymzaal, ‘Dijsselbloem’ gewonnen! BDG architecten zal zorgdragen voor het ontwerp hiervan.

De nieuwbouw biedt plek aan basisschool De Dijsselbloem, kindcentrum Eva DAK en drie turnverenigingen. Overdag maken de kinderen gebruik van de gymzaal, in de avonduren en het weekend wordt de ruimte gecombineerd met de professionele turnzaal, zodat de verenigingen er gebruik van kunnen maken.
Het gebouw wordt ter plaatse van de lokalen en ter hoogte van de tribune in de gymzaal voorzien van gemetselde gevels met ‘kijkvensters’. Het venster ter hoogte van de tribune zorgt tevens voor indirecte lichtinval in de gymzaal, zonder inkijk te geven op de sportvloer. Om een gebouw ´voor de hele wijk´ te ontwerpen, krijgt het een transparante entree op de hoek die laat zien wat er in de aula gebeurt.

Het ontwerp voor de binnenzijde is gericht op het stimuleren van ontmoetingen in een comfortabele, spannende en vooral lichte omgeving. Diverse ruimtes kunnen onderling geschakeld worden, waardoor er diverse vormen van (dubbel)gebruik mogelijk zijn. Doordat de school maar uit twee lagen bestaat, zijn de lijnen kort en is de beschikbare ruimte efficiënt ingezet.

De grote vide met tribunetrap wordt van bovenaf van veel licht voorzien. Halverwege de trap bevindt zich een ´boekenbordes´, waar kinderen kunnen lezen of ontspannen.

De hoofdentree wordt gebruikt door zowel de school als de verschillende sportverenigingen. Daarnaast heeft de school een tweetal nevenentrees, waardoor de grote stroom leerlingen via een eigen weg hun plek in het gebouw kunnen vinden. Door de logistieke stromen binnen de school slim op te lossen, wordt een rustige school gecreëerd, besluit BDG Architecten.1458732772-bdgarchitecten_dijsselbloem_leidschendam-voorburg_04 1458732788-bdgarchitecten_dijsselbloem_leidschendam-voorburg_03