De Glazen Boerderij wint Glas Award

14-11-2014

Het door Remmers gerealiseerde project De Glazen Boerderij in Schijndel is winnaar geworden van de Glas Award. Dit is donderdag 13 november 2o14 bekend geworden tijdens de SGA Vakdagen in Gorinchem waar de tweejaarlijkse prijs is uitgereikt. In de Glazen Boerderij zijn winkels, horeca, kantoren en een wellness centrum gehuisvest. Het geboortedorp van Winy Maas van MVRDV uit Rotterdam inspireerde de architect tot het maken van een traditionele boerderij. Kunstenaar Frank van der Salm maakte een collage van foto’s van Schijndelse boerderijen en het door hem gecreëerde beeld is geprint op de 1.700 m2 grote glazen gevel.

Glazen Boerderij

Glazen Boerderij

De gevel is geconstrueerd door Brakel Atmos uit Uden met geëmailleerd glas van AGD Mirodan Industries uit Heule-Kortrijk (B). Omwille van zicht en transparantie varieert de print in sterkte. De boerderij is 14 meter hoog; de print volgt de schaalvergroting. AGC Westland uit Maasdijk heeft de assemblage tot dubbelglas met speciale randafdichting uitgevoerd. Het feit dat de gehele buitenschil uit glas bestaat, betekende dat ook onderdelen die geen deel uitmaken van de glasconstructies voorzien moesten worden van glas.

Naast de Glazen Boerderij waren nog vier projecten en producten genomineerd voor de Glas Award:

  • Dubbel deur van brandwerend glas, Vetrotech Saint-Gobain Benelux
  • Glazen lift Mauritshuis te Den Haag, Octatube, glas: Finiglas
  • Glazen trappen te Naaldwijk, Het Architectenbureau, glas: Glass Inside
  • Rotterdam CS, Team CS, glas: Scheuten Glas (dak), Scheuten Absoluut Glastechniek (gevel) en Glasdesign (interieur)

De Glas Award is een initiatief van de Glas Branche Organisatie (GBO), de werkgeversorganisatie in de vlakglassector. Eisma Bouwmedia, uitgever van onder meer Glas in Beeld, is mediapartner. De Award werd dit jaar voor de zevende maal georganiseerd. De uitreiking was voor het eerst niet tijdens de Glasstec in Düsseldorf.